ÄLGGRYTA
Maria frågade om köttgryta o eftersom jag just gjort denna som stod i ett reklamblad fr Klingan o den var jättegod så får det bli den.
Älgkött står det men det går naturligtvis lika bra med nötgrytbitar från affären!!
Det här behövs till 4 portioner:
Ca 6 hg grytbitar av nöt/älg
smör att bryna i
2 gula lökar , hackade i inte alltför små bitar
2 skalade morötter, dela i stavar
200 gr skalad rotselleri, enklaste sättet att skala är att dela sellerin i cm-breda skivor o sen skala var för sej, dela i stavar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk flytande viltfond ( finns i småflaskor vid buljongtärningarna i affären)
3 msk koncentrerad äppeljos ( JO har såna små, gör jos av resten o drick till maten)
ca 1 liter vatten
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
1 msk majsstärkelse (finns i mjölhyllan)
salt o peppar
Gör så här:
Bryn grytbitarna i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.Fortsätt med att bryna löken,morötterna o rotsellerin tills det fått lite färg. Tillsätt de pressade vitlöksklyftorna o tomatpurén o fräs nån minut till. Lägg över i grytan.
Häll i viltfonden, äppeljosen o vatten i grytan så det täcker köttet. Lägg i timjan, rosmarin o lagerblad.
Låt det koka sakta i 1-2 timmar, tills köttet är mört ( eller längre...ta upp en bit o provsmaka om det är mört= lättuggat :) )
Red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten, ca ½-1 dl. Rör om (eller använd redningsbägare) så det blir helt klumpfritt o rör sedan om i köttgrytan mens du häller i redningen så den fördelar sej jämt.
Själv tyckte jag den blev lite tunn så jag gjorde om redningen ytterligare ett par ggr. Prova dej fram till vad du tycker blir lagomt :)
Smaka av med salt o peppar.
Gott med vanlig kokt potatis till som man klämmer sönder lite m gaffeln så potatisen suger upp allt det goda. Lingonsylt till........
OBS! Hoppa inte över rotsellerin! Ser lite "skum" ut där den ligger i affären o luktar lite speciellt när man börjar skära i den. Men var inte rädd att prova, den "försvinner " i grytan samtidigt som det är rotsellerin som gör grytan extra god!!
Jag använder t.ex. rotselleri i den köttfärssåsen som är till den "lyxiga" lasagnen som jag gör ibland.
Tänk åxå på att såna här köttgrytor mår bara bra av att stå några dar i kylen. Kan gärna göras dagen före eller gör dubbelt o ha mat i flera dagar.
Långkok på spisen, det blir massor med "vuxenpoäng" det :)
Kram från mor o lycka till!
Älgkött står det men det går naturligtvis lika bra med nötgrytbitar från affären!!
Det här behövs till 4 portioner:
Ca 6 hg grytbitar av nöt/älg
smör att bryna i
2 gula lökar , hackade i inte alltför små bitar
2 skalade morötter, dela i stavar
200 gr skalad rotselleri, enklaste sättet att skala är att dela sellerin i cm-breda skivor o sen skala var för sej, dela i stavar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk flytande viltfond ( finns i småflaskor vid buljongtärningarna i affären)
3 msk koncentrerad äppeljos ( JO har såna små, gör jos av resten o drick till maten)
ca 1 liter vatten
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
1 msk majsstärkelse (finns i mjölhyllan)
salt o peppar
Gör så här:
Bryn grytbitarna i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.Fortsätt med att bryna löken,morötterna o rotsellerin tills det fått lite färg. Tillsätt de pressade vitlöksklyftorna o tomatpurén o fräs nån minut till. Lägg över i grytan.
Häll i viltfonden, äppeljosen o vatten i grytan så det täcker köttet. Lägg i timjan, rosmarin o lagerblad.
Låt det koka sakta i 1-2 timmar, tills köttet är mört ( eller längre...ta upp en bit o provsmaka om det är mört= lättuggat :) )
Red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten, ca ½-1 dl. Rör om (eller använd redningsbägare) så det blir helt klumpfritt o rör sedan om i köttgrytan mens du häller i redningen så den fördelar sej jämt.
Själv tyckte jag den blev lite tunn så jag gjorde om redningen ytterligare ett par ggr. Prova dej fram till vad du tycker blir lagomt :)
Smaka av med salt o peppar.
Gott med vanlig kokt potatis till som man klämmer sönder lite m gaffeln så potatisen suger upp allt det goda. Lingonsylt till........
OBS! Hoppa inte över rotsellerin! Ser lite "skum" ut där den ligger i affären o luktar lite speciellt när man börjar skära i den. Men var inte rädd att prova, den "försvinner " i grytan samtidigt som det är rotsellerin som gör grytan extra god!!
Jag använder t.ex. rotselleri i den köttfärssåsen som är till den "lyxiga" lasagnen som jag gör ibland.
Tänk åxå på att såna här köttgrytor mår bara bra av att stå några dar i kylen. Kan gärna göras dagen före eller gör dubbelt o ha mat i flera dagar.
Långkok på spisen, det blir massor med "vuxenpoäng" det :)
Kram från mor o lycka till!
MIN VILDA SVAMPSOPPA
Ja du Kristina, nån paj med trattisar har jag aldrig gjort men en soppa som jag själv tycker är jättegod! Vet inte om det är samma som du gjorde, mamma Margareta har ju mitt recept. Om inte, så prova detta.
Första ggn jag gjorde denna soppa var för länge sen när Katarina från Kil skulle komma hit just för att leta trattkantareller. Vi rastade vid Sandstaboa med utsikt över sjön. Ingen sol, en rätt ugglig höstdag faktiskt. Men desto bättre smakade det med varm soppa i termos gjord på fjolårets torkade trattisar.
Det här behövs till 4 personer:
1 rödlök (går bra m gul åxå fast den röda är lite mildare)
1 liter färska rensade trattkantareller ELLER 2 dl torkade. Om du använder torkade så blötlägg dom i lite vatten ca ½ timme innan.
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl vatten (står 1 liter men jag gillar att soppan blir lite fyllig, tycker man den blir för tjock kan man ju späda på slutet m mer vätska)
2 buljongtärningar ( står svamp- men jag tar grönsaks- eller hönsbuljong beroende på vad som finns i kylen)
1 msk kinesisk soja
1-2 msk rönnbärsgelé
2 msk grönmögelost
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
1 tsk timjan
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Skala o hacka löken. Skär svampen i mindre bitar (kom ihåg att den torkade ska ha legat i vatten !! )
Fräs lök o svamp i smöret 5-10 min. Strö över mjölet, rör om o späd med vattnet lite i taget.
Tillsätt buljongtärning, soja, gelé o grönmögelosten. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
Koka soppan under lock på svag värme ca 15 min.
Mixa soppan slät eller kör i matberedaren
Blanda ner grädden o smaka av. Kanske behöver man krydda lite mer.
Ett gott bröd till o man blir mätt, varm o allmänt nöjd :)
Lycka till o kram fr mor
Första ggn jag gjorde denna soppa var för länge sen när Katarina från Kil skulle komma hit just för att leta trattkantareller. Vi rastade vid Sandstaboa med utsikt över sjön. Ingen sol, en rätt ugglig höstdag faktiskt. Men desto bättre smakade det med varm soppa i termos gjord på fjolårets torkade trattisar.
Det här behövs till 4 personer:
1 rödlök (går bra m gul åxå fast den röda är lite mildare)
1 liter färska rensade trattkantareller ELLER 2 dl torkade. Om du använder torkade så blötlägg dom i lite vatten ca ½ timme innan.
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl vatten (står 1 liter men jag gillar att soppan blir lite fyllig, tycker man den blir för tjock kan man ju späda på slutet m mer vätska)
2 buljongtärningar ( står svamp- men jag tar grönsaks- eller hönsbuljong beroende på vad som finns i kylen)
1 msk kinesisk soja
1-2 msk rönnbärsgelé
2 msk grönmögelost
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
1 tsk timjan
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Skala o hacka löken. Skär svampen i mindre bitar (kom ihåg att den torkade ska ha legat i vatten !! )
Fräs lök o svamp i smöret 5-10 min. Strö över mjölet, rör om o späd med vattnet lite i taget.
Tillsätt buljongtärning, soja, gelé o grönmögelosten. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
Koka soppan under lock på svag värme ca 15 min.
Mixa soppan slät eller kör i matberedaren
Blanda ner grädden o smaka av. Kanske behöver man krydda lite mer.
Ett gott bröd till o man blir mätt, varm o allmänt nöjd :)
Lycka till o kram fr mor
Höstpromenad

KANTARELLPAJ
Kantarellpaj har ju varit ett "måste" denna fantastiska kantarellhöst! Det har ju bara varit att gå ut o hämta!! Precis som jag går ut efter några morötter.
Emma o Mikael kom en lördag med kort varsel. Då fick det bli paj till middag med kantareller som jag plockat under morronturen m Bonnie. Nåt recept hade jag inte till hands utan gjorde "på frihand" men det blev gott o bara en liten, liten bit kvar. Då gjorde jag ändå 1 ½ sats.
Använd "mammas pajskal" o form m ca 27 cm diameter.
Fyllningen:
Ca 2 dl förvällda kantareller
1 gul lök
1 pkt bacon
2 ägg
2 dl mjölk/grädde
salt o peppar
Gör så här:
Har du färska kantareller så lägg dom i stekpannan o låt dom "vätska av sej", fortsätt sen o stek med smör tills dom blir lite brynta o det "knäpper"om dom.
Har du frysta så häll dom i stekpannan o låt vätskan puttra bort. Lägg i en klick (rejäl :=) smör o gör som ovan.
Lägg dom i botten på det förgräddade pajskalet.
Finhacka löken o fräs den mjuk o "guldig" o strö över svampen.
Klipp ett pkt bacon i cm-breda strimlor o fräs det knaprigt ( lilla teflongrytan, så blir det inte så fett på spisen :) ) o strö över svamp/löken.
Vispa ihop ägg o mjölk/grädden ( det blir ju godast m grädde men man kan kompromissa med 1 dl av varje). Har du lite riven ost så rör ner i ägg/grädden. Dryg dl lagomt. Salt o peppar i förstås. Häll över fyllningen o in i ugnen , nedre delen.
Man kan istället välja att strö den rivna osten över det sista innan ugnen. Smaksak , gott vilket som. O finns det ingen ost så går det lika bra utan.
Ugn: 225 grader ca 25-30 minuter
Hoppas nu att jag fått med allt.... Kram mor
Emma o Mikael kom en lördag med kort varsel. Då fick det bli paj till middag med kantareller som jag plockat under morronturen m Bonnie. Nåt recept hade jag inte till hands utan gjorde "på frihand" men det blev gott o bara en liten, liten bit kvar. Då gjorde jag ändå 1 ½ sats.
Använd "mammas pajskal" o form m ca 27 cm diameter.
Fyllningen:
Ca 2 dl förvällda kantareller
1 gul lök
1 pkt bacon
2 ägg
2 dl mjölk/grädde
salt o peppar
Gör så här:
Har du färska kantareller så lägg dom i stekpannan o låt dom "vätska av sej", fortsätt sen o stek med smör tills dom blir lite brynta o det "knäpper"om dom.
Har du frysta så häll dom i stekpannan o låt vätskan puttra bort. Lägg i en klick (rejäl :=) smör o gör som ovan.
Lägg dom i botten på det förgräddade pajskalet.
Finhacka löken o fräs den mjuk o "guldig" o strö över svampen.
Klipp ett pkt bacon i cm-breda strimlor o fräs det knaprigt ( lilla teflongrytan, så blir det inte så fett på spisen :) ) o strö över svamp/löken.
Vispa ihop ägg o mjölk/grädden ( det blir ju godast m grädde men man kan kompromissa med 1 dl av varje). Har du lite riven ost så rör ner i ägg/grädden. Dryg dl lagomt. Salt o peppar i förstås. Häll över fyllningen o in i ugnen , nedre delen.
Man kan istället välja att strö den rivna osten över det sista innan ugnen. Smaksak , gott vilket som. O finns det ingen ost så går det lika bra utan.
Ugn: 225 grader ca 25-30 minuter
Hoppas nu att jag fått med allt.... Kram mor