LÄTT LAX MED LYXSMAK

Detta har jag gjort hemma flera ggr. å det har smakat gott . Enkelt att göra, lindrigt m disk. alla fördelar!
Av alla konstiga ställen så stod det på framsidan på GV/Nytt en gång.

4portionsbitar lax (färsk eller djupfryst)
3 msk touch of taste hummerfond(koncentrerad fond i brun glasflaska, står vid buljongtärningar m.m.)
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2,5 dl mellangrädde
2 tsk fransk senap
1 msk röd stenbitsrom
1 msk finklippt dill ( går bra m fryst)
peppar


Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg laxen i en ugnsfast form å peppra.
Koka ihop vatten, fond, creme fraiche, grädde å senap i en kastrull.
Häll såsen över laxen å tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 30 min.

Strö dill å rom över laxen.
Servera gärna m pressad potatis, den suger åt sej den goda såsen.

Jättegott å tämligen enkelt att göra. Prova!!!

Smaklig måltid önskar mor


LISAS SKRÄPKAKOR/KÄRLEKSMUMS/MOCKARUTOR

"Kärt barn" har många namn, Maggan kallar dom "bruna med klet". Hemma blev det
 "skräpkakor" eftersom Lisa kallade dom så. Men tänk vad jag funderade innan jag
kom på vad hon menade när hon ville ha såna dä med "skräp på"!!! Men visst, när vi
äntligen löst problemet så var det rätt självklart. Kokosen ser ju ut som "skräp" eller ....?

2 ägg
3 dl socker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1.5 dl mjölk
150 gr smält smör
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

GLASYR

3.5 dl florsocker
50 gr smält smör
 4 msk starkt kaffe(pulverkaffe kan vara bra att ha i skafferiet:2 tsk kaffe utrört i 4 msk varmt vatten)
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Kokos som strös över

GÖR SÅ HÄR:

Smält smöret.
Vispa ägg å socker luftigt. Blanda vetemjölet m kakaon, vaniljsockret å bakpulvret å rör ner i äggsmeten.
Rör ner mjölken å det smälta smöret.
Häll smeten i ugnens långpanna som du FÖRST lagt ett bakplåtspapper i botten på. Se till att det blir jämntjockt.
Grädda 10-15 min., känn efter mitt på kakan så att den är genomgräddad.

Gör under tiden glasyren (i samma gryta som du smält smöret i så spar du disk!)
Smält smöret å blanda i de övriga ingredienserna. Inte koka , bara smälta ihop å vispa runt lite.
Hinner glasyren börja stelna i grytan så ljumma lite försiktigt innan du häller över den varma kakan.
Strö på kokosen direkt så den fastnar i den varma glasyren.

Låt kakan kallna å skär den sen i så stora rutor som du har samvete till!!!
Går bra att frysa.Lägg papper eller folie emellan lagren. 

Lycka till från mor


FREDAG EFTERMIDDAG

Hej!

Det är fredag eftermiddag å mina kaffegäster har gått hem till sitt. Det är Maggan å Isabelle som varit här
på fredagsfika. Båda är lediga från sina jobb på fredagar å det är ju läge att fika då. Maggan hade varit på danskryssning å rapporterade från den å Isabelle berättade om deras kaninodling!!!! Dom är uppe i11 st.
nu!!!!
Det blev tvärstopp på mitt "bloggande" , hade ju glömt bort hur man gjorde! Men fick en "uppdatering" från
Maria så nu tror jag det ska gå bra!???
Nästan 8 gr. varmt ute men det blåser som 17! Skulle tro att isen försvinner under helgen. Såg imorse att
det var öppet halvvägs mellan oss å Backlanne.
Snödroppar som blommar vid trappan å knopp i clematisen. Gissa om det börjar klia i fingrarna!!!

Vi åt en mycket god kolapaj till kaffet , det får bli nästa bidrag till receptsamlingen!

Men Emma, vad söker jag dej på? det såg jag inte... Lovar att ta det med en (många??????) nypor
salt!!!

Kram från mor å en sovande hund å en sovande katt

Gick nu in på "förhandsvisa" för att se hur det såg ut.Men det blir ju inte riktigt som jag skriver,
d.v.s. börjar på ny rad på knepiga ställen m.m.  Det "


KNÄCKPAJ/NÖTKOLAPAJ

Knäckpajen har jag gjort flera gånger men igår skulle jag prova nåt nytt, Nötkolapaj.
När jag läste igenom mer ordentligt så upptäckte jag att det var samma paj sånär
som på det "gottiga"
Ta det som passar eller finns i skafferiet!

PAJDEGEN:

2,5 dl vetemjöl
2 msk socker
100 gr smör
1 äggula

FYLLNINGEN:

2 ägg
1,5 dl farinsocker(viktigt m FARINsocker)
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1krm salt (jo, salt!!)
100 gr smält smör

GÖR SÅ HÄR:

Hacka ihop mjöl, smör, socker å äggulan(eller kör i matberedaren) till en deg. Tryck ut i en pajform( ställ
formen på en fuktig disktrasa så står den still!)ca 24 cm i diameter.Ställ i kylskåpet en stund, 15-30 min.
Nagga pajskalet i botten å förgrädda i 10 min. ,150 gr., i nedre delen i ugnen.

Vispa ägg, socker, sirap, vaniljsocker å salt pösigt. Vispa i det smälta smöret.

KNÄCKPAJ: häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 40 min.
i 150 gr. värme. Ta ut pajen å strö 1 krossad dubbelDajm över den heta pajen så det smälter.

NÖTKOLAPAJ: Strö 3 dl. hackade valnötter(eller blandade nötter) i botten på det förgräddade pajskalet
å häll sen smeten över. Samma tid å ugnsvärme som ovan.

Serveras kall, görs med fördel DAGEN INNAN så den "sätter" sej ordentligt, vill gärna flyta iväg annars.
Servera grädde (mäktigt!!),eller vaniljglass till. Själv tycker jag det är allra godast med turkisk yoghurt
med lite flytande honung till.

JÄTTEGOTT  men det kräver nästan en rask långpromenad efteråt!!!!!!!!!!!!

Lycka till önskar mor


Lasagne

Vi  kan väl börja med lasagnen som varit med till Gbg två ggr. Ja inte samma förstås men samma recept.
Stod i en AlltOmMat-80 å har tillagats rätt många gånger. Lite pyssel är det men gott blir  det.
              
               KÖTTFÄRSSÅS

  •  400gr. köttfärs (blandfärs är OK).
  • 150gr. kycklinglever (men det har jag aldrig använt!!)
  • 100gr. rökt skinka (numera avänder jag bacon istället, billigare å enklare.Det är röksmaken som är viktig)
  • 1          gul lök
  • 2          vitlöksklyftor
  • 75gr.   rotselleri (ung. storleken som ett ägg, lite större kanske.Man skalar bort ganska mycket, tänk på det när du köper!)
  • 1          morot
  • 7 msk tomatpure (1 dl ungefär= 1/2 tub)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm muskot (viktig för smaken)
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 5 dl buljong

Fräs köttfärsen å den hackade löken. 
Rotselleri å moroten ska egetligen finhackas men jag river dom på den grova sidan på rivjärnet
det går lika bra.
Den rökta skinkan ska åxå finhackas men när jag använder bacon så klipper jag 1 cm breda remsor fort å lätt ner i stekpannan.
Pressa i vitlöken.
När allt har mjuknat istekpannan ( det går åxå bra att allteftersom ösa över i en gryta) är det dax att strö över mjölet.
Blanda ordentligt (så det inte syns nåt torrt mjöl)
Blanda ner tomatpuren åxå.
Smula ner 1 köttbuljongtärning å häll på 5 dl vatten.
Krydda
Koka sakta 15-20 min. Rör om då å då så det inte fastnar i botten.

BECHAMELSÅS

3-4 msk smör (=50gr.)
5    msk vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grädde
1 tsk salt
1 krm muskot (viktigt)
1 krm vitpeppar

Smält smöret, ha i peppar å muskot å fräs en kort stund (1/2- 1 min).
Rör i mjölet å fräs en kort stund till.Allt mjöl ska blanda sej med smöret,det går fort så passa så det inte bränns!
Häll i en del av mjölken (sådär 3 dl. kanske), vispa ordentligt så att alla klumpar försvinner,  sen häller du i resten av mjölken.
Oftast använder jag bara mjölk (alltså 8 !! dl. Grädden tar jag bara till fest)
Nu blir det koncentration: gå inte å "blås håret" under tiden!
Vispa å rör nu i såsgrytan HELA tiden för att undvika att det bränner vid! När det kokat  (= bubblar) upp så sänk värmen till 2:an.
Nu ska det koka sakta i 10 min. Rör om ganska ofta,så det inte bränner fast i botten.
(Det brukar kännas att vispen kärvar lite mot botten om det börjar fastna. Det brukar oftast gå bra ändå om man är lätt på handen å inte rör loss det brända å så är försiktig när man häller ur grytan sen.
Smaka av med kryddorna.

Nu är det dax att lägga i formen.  Köttfärssås, vit sås, plattor, köttfärssås.......Köttfärssås å vit sås överst.
Jag har förenklat detta åxå under årens lopp!!
Köttfärssås, vit sås,  smulade lasagneplattor, köttfärssås å vit sås.KLART!
I orginalreceptet ska det vara riven parmesanost överst. Jättegott men dyrt! Går bra med vanlig Grev å har man ingen bra ost så går det bra utan åxå!!!

Ugn 225gr , ca 30-35 min.

Smaklig måltid önskar Mamma
 
               


Välkommen till Carinas kök hemma på Västänga

Hej mina döttrar!
Nu när ni är mer eller mindre utflugna allihop så blev innegrejen "att blogga" helt oväntat min grej.
Jag insåg plötsligt att detta kunde bli ett roligt sätt att dela med mej av allt från beprövade recept,bra-att-veta-saker till lite vardagsnyheter från köksbordet å verandatrappan.

Hoppas det kommer att fungera som jag tänkt mej!

Å naturligtvis är ni andra "ungar", Kristin, Lisa å Mikael precis lika välkomna till mitt kök!

 
Kram fr. mamma Carina på Västänga

RSS 2.0