PAJDEG/PAJSKAL
EmmaoMikael kom hem till "landet" i lördags lite oförberett. Det fick bli kantarellpaj till middag. Morgonens skörd. Bara det....vilken lyx denna fantastiska kantarellhöst. Fräste lite bacon o la i åxå. EoM åt med förtjusning o Emma ville veta hur man gör. -"Den åxå" sa hon o pekade på pajskalet.
Så nu blir det grundkurs i pajskal :)
Den vänstra är enl. kokbok o den till höger är den jag oftast gör. Beror lite på pajinnehållet, om det är efterrättspaj mm. Den vi åt i lördags, Emma, det var kokboksreceptet. Fast 1½ sats!
Kokbokens: Mammas:
3 dl vetemjöl 2½ dl vetemjöl
125 gr smör 100 gr smör
2-3 msk kallt vatten 2 msk kallt vatten
Häll gärna upp mjölet i ett litermått, blir gärna för mycket om man tar med dl-mått ur påsen. Smöret ska vara kylskåpskallt.
Gör så här:
Häll mjölet i matberedaren o skär ner smöret i mindre delar( 6-7 delar) o kör tills det är "smuligt".Häll sen i vattnet (jag mäter upp i en kaffekopp) genom påfyllnadsröret medans maskinen går. Fortsätt kör tills degen har blivit en "boll". I min gamla maskin gick det fort, i den nya tar det lite längre tid. Men stanna maskinen så fort "bollen" bildats, annars blir pajskalet segt. Det händer även för mej ibland att det blir "klet" i matberedarbunken. Men då skrapar jag ur med en slickepott på bänken o arbetar in lite mer mjöl med händerna. Det brukar ordna sej!
Nästa steg:
Lägg en disktrasa, blöt men urkramad, på bänken o placera pajformen (27 cm i diameter) på den. Då slipper man jaga formen runt, den står STILL :) .
Lägg degen mitt i formen o arbeta ut den mot kanten. Det brukar gå rätt bra dvs inte särskilt kletigt men låt mjölpåsen stå bredvid o doppa fingrarna när det behövs. Men inte för mycket mjöl! Bara doppa!
Några ggr får man väl räkna som "elevarbete" men rätt snart får man en "fingertoppskänsla" för hur man gör o hur tunn man gör den för att fördela degen jämnt runtom. Kläm upp degen så den kommer lite, lite över kanten på pajformen.
Ställ formen i kylen 15-20 min.Starta ugnen. 225 grader.
Ta ut formen ur kylen o nagga den i botten. Det går bra att använda en gaffel. Detta är för att degbotten annars höjer sej i ugnen o sen går sönder när man lägger i fyllningen.
De sista åren har jag (äntligen :)) börjat använda folieremsor.
Riv remsor av aluminiumfolie, ca 8 cm breda men det är inte så kinkigt. Kläm fast dom runt kanten på pajformen, både in-o utsida. Om man gör remsorna sådär 20 cm långa så är det lättare att följa den runda kanten.
Detta gör man för att inte pajdegen ska kana ner på insidan formen. Det är ju fett i degen o det smälter av värmen innan den hinner bli färdiggräddad.
När man sen tar bort folien kan det se lite halvfärdigt ut men det rättar till sej när man sen gräddar igen med fyllningen i.
Har man inte folie hemma eller glömmer bort är det inte hela världen. Fyllningen kanske rinner over degkanten lite men eftersom pajen "stelnar" i ugnen så är det ingen större katastrof. Mer en utseendesak :)
Grädda mitt i ugnen, 225 grader ca 15 min. Ta ut o låt svalna lite. Ta bort folieremsorna.Spar dom om du har plats.Dels är det ju miljövänligare med återanvändning o sen går det fortare nästa paj. Bara att ta fram o klämma fast!
Sen är det dags för fyllningen men det får bli ett nytt inlägg!! Har suttit flera mornar nu med detta pajskal :)
Men i princip kan man lägga i "vad som helst" o sen hälla över en äggstanning på 2 ägg o 2 dl mjölk/grädde. Lite riven ost över om man har. Sen in i ugnen i ca 30 min. men det beror lite på fyllningen o det får bli nästa inlägg.
Lycka till o Kram från mor
Så nu blir det grundkurs i pajskal :)
Den vänstra är enl. kokbok o den till höger är den jag oftast gör. Beror lite på pajinnehållet, om det är efterrättspaj mm. Den vi åt i lördags, Emma, det var kokboksreceptet. Fast 1½ sats!
Kokbokens: Mammas:
3 dl vetemjöl 2½ dl vetemjöl
125 gr smör 100 gr smör
2-3 msk kallt vatten 2 msk kallt vatten
Häll gärna upp mjölet i ett litermått, blir gärna för mycket om man tar med dl-mått ur påsen. Smöret ska vara kylskåpskallt.
Gör så här:
Häll mjölet i matberedaren o skär ner smöret i mindre delar( 6-7 delar) o kör tills det är "smuligt".Häll sen i vattnet (jag mäter upp i en kaffekopp) genom påfyllnadsröret medans maskinen går. Fortsätt kör tills degen har blivit en "boll". I min gamla maskin gick det fort, i den nya tar det lite längre tid. Men stanna maskinen så fort "bollen" bildats, annars blir pajskalet segt. Det händer även för mej ibland att det blir "klet" i matberedarbunken. Men då skrapar jag ur med en slickepott på bänken o arbetar in lite mer mjöl med händerna. Det brukar ordna sej!
Nästa steg:
Lägg en disktrasa, blöt men urkramad, på bänken o placera pajformen (27 cm i diameter) på den. Då slipper man jaga formen runt, den står STILL :) .
Lägg degen mitt i formen o arbeta ut den mot kanten. Det brukar gå rätt bra dvs inte särskilt kletigt men låt mjölpåsen stå bredvid o doppa fingrarna när det behövs. Men inte för mycket mjöl! Bara doppa!
Några ggr får man väl räkna som "elevarbete" men rätt snart får man en "fingertoppskänsla" för hur man gör o hur tunn man gör den för att fördela degen jämnt runtom. Kläm upp degen så den kommer lite, lite över kanten på pajformen.
Ställ formen i kylen 15-20 min.Starta ugnen. 225 grader.
Ta ut formen ur kylen o nagga den i botten. Det går bra att använda en gaffel. Detta är för att degbotten annars höjer sej i ugnen o sen går sönder när man lägger i fyllningen.
De sista åren har jag (äntligen :)) börjat använda folieremsor.
Riv remsor av aluminiumfolie, ca 8 cm breda men det är inte så kinkigt. Kläm fast dom runt kanten på pajformen, både in-o utsida. Om man gör remsorna sådär 20 cm långa så är det lättare att följa den runda kanten.
Detta gör man för att inte pajdegen ska kana ner på insidan formen. Det är ju fett i degen o det smälter av värmen innan den hinner bli färdiggräddad.
När man sen tar bort folien kan det se lite halvfärdigt ut men det rättar till sej när man sen gräddar igen med fyllningen i.
Har man inte folie hemma eller glömmer bort är det inte hela världen. Fyllningen kanske rinner over degkanten lite men eftersom pajen "stelnar" i ugnen så är det ingen större katastrof. Mer en utseendesak :)
Grädda mitt i ugnen, 225 grader ca 15 min. Ta ut o låt svalna lite. Ta bort folieremsorna.Spar dom om du har plats.Dels är det ju miljövänligare med återanvändning o sen går det fortare nästa paj. Bara att ta fram o klämma fast!
Sen är det dags för fyllningen men det får bli ett nytt inlägg!! Har suttit flera mornar nu med detta pajskal :)
Men i princip kan man lägga i "vad som helst" o sen hälla över en äggstanning på 2 ägg o 2 dl mjölk/grädde. Lite riven ost över om man har. Sen in i ugnen i ca 30 min. men det beror lite på fyllningen o det får bli nästa inlägg.
Lycka till o Kram från mor
Kommentarer
Postat av: Kristina
Kul att du kommit igång igen. Kantarellpaj låter gott, kan man ha trattkantareller i stället för vaniga gulingar. Vet inte vad jag ska göra med de burkar jag har i frysen. Gjorde trattkantarellsoppa men den blev inte super, du kanske har något gott recept på det.
Postat av: Kristina
Kul att du är åter i bloggen. Kantarellpaj låter gott, men kan man ha trattisar i den i stället för gulisar? Plockade trattisar till en soppa men den blev inte super, du kanske har något bra recept?
Trackback