MIN VILDA SVAMPSOPPA
Ja du Kristina, nån paj med trattisar har jag aldrig gjort men en soppa som jag själv tycker är jättegod! Vet inte om det är samma som du gjorde, mamma Margareta har ju mitt recept. Om inte, så prova detta.
Första ggn jag gjorde denna soppa var för länge sen när Katarina från Kil skulle komma hit just för att leta trattkantareller. Vi rastade vid Sandstaboa med utsikt över sjön. Ingen sol, en rätt ugglig höstdag faktiskt. Men desto bättre smakade det med varm soppa i termos gjord på fjolårets torkade trattisar.
Det här behövs till 4 personer:
1 rödlök (går bra m gul åxå fast den röda är lite mildare)
1 liter färska rensade trattkantareller ELLER 2 dl torkade. Om du använder torkade så blötlägg dom i lite vatten ca ½ timme innan.
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl vatten (står 1 liter men jag gillar att soppan blir lite fyllig, tycker man den blir för tjock kan man ju späda på slutet m mer vätska)
2 buljongtärningar ( står svamp- men jag tar grönsaks- eller hönsbuljong beroende på vad som finns i kylen)
1 msk kinesisk soja
1-2 msk rönnbärsgelé
2 msk grönmögelost
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
1 tsk timjan
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Skala o hacka löken. Skär svampen i mindre bitar (kom ihåg att den torkade ska ha legat i vatten !! )
Fräs lök o svamp i smöret 5-10 min. Strö över mjölet, rör om o späd med vattnet lite i taget.
Tillsätt buljongtärning, soja, gelé o grönmögelosten. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
Koka soppan under lock på svag värme ca 15 min.
Mixa soppan slät eller kör i matberedaren
Blanda ner grädden o smaka av. Kanske behöver man krydda lite mer.
Ett gott bröd till o man blir mätt, varm o allmänt nöjd :)
Lycka till o kram fr mor
Första ggn jag gjorde denna soppa var för länge sen när Katarina från Kil skulle komma hit just för att leta trattkantareller. Vi rastade vid Sandstaboa med utsikt över sjön. Ingen sol, en rätt ugglig höstdag faktiskt. Men desto bättre smakade det med varm soppa i termos gjord på fjolårets torkade trattisar.
Det här behövs till 4 personer:
1 rödlök (går bra m gul åxå fast den röda är lite mildare)
1 liter färska rensade trattkantareller ELLER 2 dl torkade. Om du använder torkade så blötlägg dom i lite vatten ca ½ timme innan.
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl vatten (står 1 liter men jag gillar att soppan blir lite fyllig, tycker man den blir för tjock kan man ju späda på slutet m mer vätska)
2 buljongtärningar ( står svamp- men jag tar grönsaks- eller hönsbuljong beroende på vad som finns i kylen)
1 msk kinesisk soja
1-2 msk rönnbärsgelé
2 msk grönmögelost
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
1 tsk timjan
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Skala o hacka löken. Skär svampen i mindre bitar (kom ihåg att den torkade ska ha legat i vatten !! )
Fräs lök o svamp i smöret 5-10 min. Strö över mjölet, rör om o späd med vattnet lite i taget.
Tillsätt buljongtärning, soja, gelé o grönmögelosten. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
Koka soppan under lock på svag värme ca 15 min.
Mixa soppan slät eller kör i matberedaren
Blanda ner grädden o smaka av. Kanske behöver man krydda lite mer.
Ett gott bröd till o man blir mätt, varm o allmänt nöjd :)
Lycka till o kram fr mor
Kommentarer
Postat av: katarina
Jag garanterar alla att det är den godaste svampsoppa man kan äta ! Släng alla andra recept ! Men sällskapet smakar ju också förstås Carina !! Kram
Postat av: Kristina
Denna låter god. Ett krux, hur mycket ingredienser som helst. Här får mamma göra en insats, jag gör den hos henne och "lånar" hennes skafferiinnehåll. Tack för receptet.
Trackback