KANTARELLPAJ

Kantarellpaj har ju varit ett "måste" denna fantastiska kantarellhöst! Det har ju bara varit att gå ut o hämta!! Precis som jag går ut efter några morötter.
Emma o Mikael kom en lördag med kort varsel. Då fick det bli paj till middag med kantareller som jag plockat under morronturen m Bonnie. Nåt recept hade jag inte till hands utan gjorde "på frihand" men det blev gott o bara en liten, liten bit kvar. Då gjorde jag ändå 1 ½ sats.

Använd "mammas pajskal" o form m ca 27 cm diameter.

Fyllningen:

Ca 2 dl förvällda kantareller
1 gul lök
1 pkt bacon
2 ägg 
2 dl mjölk/grädde
salt o peppar

Gör så här:

Har du färska kantareller så lägg dom i stekpannan o låt dom "vätska av sej", fortsätt sen o stek med smör tills dom blir lite brynta o det "knäpper"om dom.
Har du frysta  så häll dom i stekpannan o låt vätskan puttra bort. Lägg i en klick (rejäl :=) smör o gör som ovan.
Lägg dom i botten på det förgräddade pajskalet.
Finhacka löken o fräs den mjuk o "guldig" o strö över svampen.
Klipp ett pkt bacon i cm-breda strimlor o fräs det knaprigt ( lilla teflongrytan, så blir det inte så fett på spisen :) ) o strö över svamp/löken.

Vispa ihop ägg o mjölk/grädden ( det blir ju godast m grädde men man kan kompromissa med 1 dl av varje). Har du lite riven ost så rör ner i ägg/grädden. Dryg dl lagomt. Salt o peppar i förstås. Häll över fyllningen o in i ugnen , nedre delen.
Man kan istället välja att strö den rivna osten över det sista innan ugnen. Smaksak , gott vilket som. O finns det ingen ost så går det lika bra utan.

Ugn: 225 grader ca 25-30 minuter 

Hoppas nu att jag fått med allt....           Kram mor 

Kommentarer
Postat av: maria

hm..vad betyder førvællda? ;)

2009-10-02 @ 14:51:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0