ÄLGGRYTA
Maria frågade om köttgryta o eftersom jag just gjort denna som stod i ett reklamblad fr Klingan o den var jättegod så får det bli den.
Älgkött står det men det går naturligtvis lika bra med nötgrytbitar från affären!!
Det här behövs till 4 portioner:
Ca 6 hg grytbitar av nöt/älg
smör att bryna i
2 gula lökar , hackade i inte alltför små bitar
2 skalade morötter, dela i stavar
200 gr skalad rotselleri, enklaste sättet att skala är att dela sellerin i cm-breda skivor o sen skala var för sej, dela i stavar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk flytande viltfond ( finns i småflaskor vid buljongtärningarna i affären)
3 msk koncentrerad äppeljos ( JO har såna små, gör jos av resten o drick till maten)
ca 1 liter vatten
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
1 msk majsstärkelse (finns i mjölhyllan)
salt o peppar
Gör så här:
Bryn grytbitarna i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.Fortsätt med att bryna löken,morötterna o rotsellerin tills det fått lite färg. Tillsätt de pressade vitlöksklyftorna o tomatpurén o fräs nån minut till. Lägg över i grytan.
Häll i viltfonden, äppeljosen o vatten i grytan så det täcker köttet. Lägg i timjan, rosmarin o lagerblad.
Låt det koka sakta i 1-2 timmar, tills köttet är mört ( eller längre...ta upp en bit o provsmaka om det är mört= lättuggat :) )
Red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten, ca ½-1 dl. Rör om (eller använd redningsbägare) så det blir helt klumpfritt o rör sedan om i köttgrytan mens du häller i redningen så den fördelar sej jämt.
Själv tyckte jag den blev lite tunn så jag gjorde om redningen ytterligare ett par ggr. Prova dej fram till vad du tycker blir lagomt :)
Smaka av med salt o peppar.
Gott med vanlig kokt potatis till som man klämmer sönder lite m gaffeln så potatisen suger upp allt det goda. Lingonsylt till........
OBS! Hoppa inte över rotsellerin! Ser lite "skum" ut där den ligger i affären o luktar lite speciellt när man börjar skära i den. Men var inte rädd att prova, den "försvinner " i grytan samtidigt som det är rotsellerin som gör grytan extra god!!
Jag använder t.ex. rotselleri i den köttfärssåsen som är till den "lyxiga" lasagnen som jag gör ibland.
Tänk åxå på att såna här köttgrytor mår bara bra av att stå några dar i kylen. Kan gärna göras dagen före eller gör dubbelt o ha mat i flera dagar.
Långkok på spisen, det blir massor med "vuxenpoäng" det :)
Kram från mor o lycka till!
Älgkött står det men det går naturligtvis lika bra med nötgrytbitar från affären!!
Det här behövs till 4 portioner:
Ca 6 hg grytbitar av nöt/älg
smör att bryna i
2 gula lökar , hackade i inte alltför små bitar
2 skalade morötter, dela i stavar
200 gr skalad rotselleri, enklaste sättet att skala är att dela sellerin i cm-breda skivor o sen skala var för sej, dela i stavar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk flytande viltfond ( finns i småflaskor vid buljongtärningarna i affären)
3 msk koncentrerad äppeljos ( JO har såna små, gör jos av resten o drick till maten)
ca 1 liter vatten
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
1 msk majsstärkelse (finns i mjölhyllan)
salt o peppar
Gör så här:
Bryn grytbitarna i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.Fortsätt med att bryna löken,morötterna o rotsellerin tills det fått lite färg. Tillsätt de pressade vitlöksklyftorna o tomatpurén o fräs nån minut till. Lägg över i grytan.
Häll i viltfonden, äppeljosen o vatten i grytan så det täcker köttet. Lägg i timjan, rosmarin o lagerblad.
Låt det koka sakta i 1-2 timmar, tills köttet är mört ( eller längre...ta upp en bit o provsmaka om det är mört= lättuggat :) )
Red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten, ca ½-1 dl. Rör om (eller använd redningsbägare) så det blir helt klumpfritt o rör sedan om i köttgrytan mens du häller i redningen så den fördelar sej jämt.
Själv tyckte jag den blev lite tunn så jag gjorde om redningen ytterligare ett par ggr. Prova dej fram till vad du tycker blir lagomt :)
Smaka av med salt o peppar.
Gott med vanlig kokt potatis till som man klämmer sönder lite m gaffeln så potatisen suger upp allt det goda. Lingonsylt till........
OBS! Hoppa inte över rotsellerin! Ser lite "skum" ut där den ligger i affären o luktar lite speciellt när man börjar skära i den. Men var inte rädd att prova, den "försvinner " i grytan samtidigt som det är rotsellerin som gör grytan extra god!!
Jag använder t.ex. rotselleri i den köttfärssåsen som är till den "lyxiga" lasagnen som jag gör ibland.
Tänk åxå på att såna här köttgrytor mår bara bra av att stå några dar i kylen. Kan gärna göras dagen före eller gör dubbelt o ha mat i flera dagar.
Långkok på spisen, det blir massor med "vuxenpoäng" det :)
Kram från mor o lycka till!
Kommentarer
Postat av: Linda i Nystuga
Å va kul att få sen lite "reklam" för klingan
Trackback