KNÄCKPAJ/NÖTKOLAPAJ
Knäckpajen har jag gjort flera gånger men igår skulle jag prova nåt nytt, Nötkolapaj.
När jag läste igenom mer ordentligt så upptäckte jag att det var samma paj sånär
som på det "gottiga"
Ta det som passar eller finns i skafferiet!
PAJDEGEN:
2,5 dl vetemjöl
2 msk socker
100 gr smör
1 äggula
FYLLNINGEN:
2 ägg
1,5 dl farinsocker(viktigt m FARINsocker)
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1krm salt (jo, salt!!)
100 gr smält smör
GÖR SÅ HÄR:
Hacka ihop mjöl, smör, socker å äggulan(eller kör i matberedaren) till en deg. Tryck ut i en pajform( ställ
formen på en fuktig disktrasa så står den still!)ca 24 cm i diameter.Ställ i kylskåpet en stund, 15-30 min.
Nagga pajskalet i botten å förgrädda i 10 min. ,150 gr., i nedre delen i ugnen.
Vispa ägg, socker, sirap, vaniljsocker å salt pösigt. Vispa i det smälta smöret.
KNÄCKPAJ: häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 40 min.
i 150 gr. värme. Ta ut pajen å strö 1 krossad dubbelDajm över den heta pajen så det smälter.
NÖTKOLAPAJ: Strö 3 dl. hackade valnötter(eller blandade nötter) i botten på det förgräddade pajskalet
å häll sen smeten över. Samma tid å ugnsvärme som ovan.
Serveras kall, görs med fördel DAGEN INNAN så den "sätter" sej ordentligt, vill gärna flyta iväg annars.
Servera grädde (mäktigt!!),eller vaniljglass till. Själv tycker jag det är allra godast med turkisk yoghurt
med lite flytande honung till.
JÄTTEGOTT men det kräver nästan en rask långpromenad efteråt!!!!!!!!!!!!
Lycka till önskar mor